Emir Sultan Camii

TARİHÇESİ

Emir Sultan Camii, Bursa’nın en önemli dini yapılarından biridir. 15. yüzyılda inşa edilen cami, Külliye olarak Emir Sultan’ın türbesini de içinde barındırır. Bursa’nın manevi merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Emir Sultan Camii, Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Cami, Emir Sultan’ın vefatından sonra 1429 yılında tamamlanmıştır. 1507 yılında caminin önüne üç kubbeli bir revak ve odalar eklenmiştir. Cami, 1795 yılında meydana gelen depremde hasar görmüş, 1804 yılında III. Selim tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. 1855 depreminde tekrar hasar gören cami, 19. yüzyıl boyunca onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

KİTABESİ
“Bu mabet vaktiyle Emir Sultan için inşa edilmişti, ancak aradan geçen yıllarla birlikte bu seçkin cami de harap olmuştu. Cömert Selim Han bu durumu öğrenince, camii tekrar inşa etmek üzere, bir hükümdara yakışır şekilde yüksek iradesini ortaya koydu. Ferman buyurdu ve Emir Sultan Camii, ta temelden gönül alıcı bir tarzda tekrar yapıldı. Yüksek ve ihtişamlı kubbesi adeta gök kubbeye arkadaş oldu. Böylece cihan padişahı, bu büyük hayırlı hizmeti tamamlamayı başardı. İnşallah Allah’ın lütfuna mazhar olur. Sonsuz bol sevaplar kazanır. Ben İhya, iki mısra ile camiin bitiş tarihini belirttim. Sözü kısa kesip az ve
öz söyledim: İslam büyüklerinden Emir Sultan için cami yaptı, İhsanı bol padişah Sultan Selim Han bu süslü mabedi inşa etti. H.1219 / M. 1804”

MİMARİSİ

Emir Sultan Camii, Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden biridir. Tek kubbeli bir cami olan Emir Sultan Camii’nin duvarları kesme taş ve tuğladan örülmüştür. Caminin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde kesme taştan iki minaresi bulunmaktadır. Caminin tek kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Caminin iç kısmında çini süslemeler ve hat sanatı örnekleri yer almaktadır.

Emir Sultan Cami Planı

KONUMU

Kaynak: BURSA KİTABELERİ ömer kaptan

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş