Emir Sultan Camii

Emir Sultan Camii, Bursa’nın en önemli dini yapılarından biridir. 15. yüzyılda inşa edilen cami, Külliye olarak Emir Sultan’ın türbesini de içinde barındırır. Bursa’nın manevi merkezlerinden biri olarak kabul edilir.

Emir Sultan Cami Tarihçesi

Emir Sultan Camii, Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Cami, Emir Sultan’ın vefatından sonra 1429 yılında tamamlanmıştır. 1507 yılında caminin önüne üç kubbeli bir revak ve odalar eklenmiştir. Cami, 1795 yılında meydana gelen depremde hasar görmüş, 1804 yılında III. Selim tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. 1855 depreminde tekrar hasar gören cami, 19. yüzyıl boyunca onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Emir Sultan Cami Mimari Özellikleri

Emir Sultan Camii, Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden biridir. Tek kubbeli bir cami olan Emir Sultan Camii’nin duvarları kesme taş ve tuğladan örülmüştür. Caminin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde kesme taştan iki minaresi bulunmaktadır. Caminin tek kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Caminin iç kısmında çini süslemeler ve hat sanatı örnekleri yer almaktadır.

Emir Sultan Cami Planı

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş