2020 yılında temeli atılan ve 2023 yılında ibadete açılan Levent’teki Barbaros Hayrettin Paşa Camii, İstanbul’un en büyük camilerinden biridir. Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camii’nden esinlenilen caminin inşasında, modern inşaat tekniklerinden istifade edilmiştir. Ana kubbesinin çapı 24, yüksekliği 44 metre olan yapının 4 minaresinden ikisi 79, ikisi de 92 metre uzunluğunda inşa edildi.
Barbaros Hayrettin Paşa Camii, Levent’in merkezinde yer almakta olup, çevredeki iş merkezleri ve konutlara kolay bir şekilde ulaşılabilir. Caminin ibadet kapasitesi 20.000 kişi olup İçerisinde otopark, kitap kafe, 4-6 yaş anaokulu, dijital görsel sanatlar salonu, çok amaçlı salonların yer almaktadır.
Barbaros Hayrettin Paşa Cami’nin dikkat çeken bazı özellikleri
- Ana kubbe yazısını çevreleyen desenler gemi dümeni şeklinde yapıldı. Kubbe yazısının tam ortasında 16 köşeli pusula yıldızı yer alıyor.
- Büyük Çamlıca Camii’ndeki ana kubbede olduğu gibi nano teknolojinin kullanıldığı camide, masif bakır levhalar ile altın ve gümüş renkli malzemeler yer alıyor.
- Ana kubbenin hat yazısında suyun ve denizin önemine işaret eden İbrahim Suresi 32. ayet-i kerimesi yazılmıştır.
- Caminin ana kubbesinin etrafındaki 32 pencerede yelkenli ve mavi vitraylar yer alıyor. Ayrıca caminin minarelerinde martı detayları bulunuyor.
- Caminin akustiğinde ise Mimar Sinan’ın buluşu kullandı. Akustik için kubbenin akustiğinde 242 delik açılarak, ses mühendislerinin tavsiyesiyle kimyasallarla dolduruldu.
- Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin “deniz” temalı mavi renkli halıları özel olarak Manisa’da yaptırıldı.
- Cami için 13 metre yüksekliğinde mihrap tasarlandı. Mihrabın yüzeyine Bakara Suresi 149. ayet-i kerimesi yazıldı.
- Camiye, Allah’ın isimleri olan Esmaül Hüsna’ya atıfta bulunmak için “dalga” formundaki ana avizeye 99 fanus takıldı.
Barbaros Hayrettin Paşa Camii nerede?
kaynak: trthaber