YEŞİL CAMİİ

Yeşil Camii, Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1419-1420 tarihinde inşa ettirilen cami, “┴ ” ters T planlı (tabhaneli-zaviyeli) camilerdendir.

Mimarisi

Miman, Vezir Hacı vaz Paşa’dır. Nakışları, Nakkaş Ali bin İlyas Ali tarafından yapılmıştır. II. Murad döneminde tamamlanmış olan camide taş, ahşap, alçı ve kalem işi bezemeler ağırlıktadır. Caminin çinileri Mecnun Mehmed tarafından yapılmıştır. İki katlı Cami, iki kubbeli mekan, yanlarında kubbeli birer oda ve köşelerde birer odadan meydana gelir. Odalann kible duvarlannda alçı ile yapılmış raflar ve ocak yer almaktadır.

Yeşil Camii – Osman Hamdi Bey

Ünlü ressam Osman Hamdi Bey Yeşil Cami’yi 5 kez tablolarında kullanmıştır. Bunlardan biride “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosudur. Osman Hamdi Bey’in Yeşil Cami hünkâr mahfilinde başladığı çalışmasını, günlerce burada kalamayacağı için mekânın resmini çekerek eserini atölyesinde tamamlamıştır. Resimde görülen pencere, Yeşil Cami’ye girerken kitabenin hemen üzerinde kapının dışından da görünen ufak pencereden başkası değildir. Bu pencerenin arka kısmı yeşil cami girişinin hemen üst katında bulunan hünkâr mahfelidir.

Konumu

Kaynak:

BBB

https://www.takvim.com.tr/kultur_sanat/2011/04/19/kaplumbaga-terbiyecisi-bursada-mi-cizildi

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş