SEYYİD, HAFIZ, HALVETİ KARABAŞİ MUHAMMED NASUHİ HAZRETLERİ Kimdir?
Mehmed Nahsuhi Hazretleri 1648 de Üsküdar Toygar Tepesinde doğdu. Babası Seyyid Sipahi Nasuhi Bey, annesi Afife Hanımdır. Kendisi Hz. Hüseyin’in torunlarından olup, Hz. Peygamberimizin 28. Kuşak forunudur.
Muhammed Nasuhi Hazretlerini babası ilim öğrenmesi için önemli medreselerde okuttu. Yüksek kabiliyeti ile genç yaşta Tefsir, Hadis, Fikih gibi zahiri ilimlerle, Edebiyat ve Fen ilimlerini de tahsil ederek zamanın sayılı alimleri arasına katıldı. Tahsilini gördüğü bu ilim branşlarında çeşitli eserler yazdı.
Allah dostlarına olan muhabbetinden dolayı Halveti Tarikatı Şeyhi olan Karabaşı Veli Hazretlerine intisap etti. Kısa zamanda kemale erip mürşidin teşvikiyle Mudurnu’ya gitti. Orada 11 sene boyunca talebeler yetiştirdi. 1682 yılında Üsküdar’a dönerek Çakırcı Hasan Paşa (Doğancılar), Şehid Süleyman Paşa ve ve Eyüp Sultan Camilerinde vaaz ve e nasihatlerde bulunarak insanlara Dini Mübini anlatmış, böylece pek çok insanın kurtuluşuna ermesine vesile olmuştur. Karabaşı Veli Hazretlerinin yanında talebe olduğu sırada hocasıyla Doğancılarda gezerken hocası kendisine bu caminin olduğu arsayı göstererek “Oğlum inşaallah bu yerler ilerde senin sayende mamur olur ve kıyamete kadar Asitanel Nasuhi olarak anılır” duasını hatırlayarak bu yeri satın aldı. Yeniçeri Ağası Hasan Paşanın yardımı ile biraz da borçlanarak Nasuhi Dergahı inşaatını tamamladı. 30 yıl bu Nasuhi Dergahında ilmi ile halkı irşad etti. Sayısız talebeler yetiştirerek bu Dergahı ihya etti. Mübarek gün ve gecelerde Zikrullah meclisleri icra edip, Camiye bitişik meşrutada sema ayinleri düzenledi, yine bu binayı aşhane olarak kullanarak fakir ve düşkünlere her gün yemek verdi ve dağıttırdı.
Vefat edeceği gün talebelerinden Senai Efendi hocasını ziyaret etti. Nasuhi Hz’nin hastalığı artmıştı. Senai Efendi kendisine Hocam birkaç gün oruç tutmayı bıraksanız da biraz ilaç kullansanız belki hastalığınıza iyi gelir. Deyince Mehmed Nasuhi Efendi Oğlum Allah’ın inayetiyle yalnız farzları değil nafile ibadetleri bile noktasız yapmaya çalıştım. İnşaallah bu gece dergahı izzete oruçlu giderim buyurdu. Büyük velilerden Mehmed Nasuhi Hz. ‘leri 1718 yılında Ramazan ayının 17. Günü Pazartesi akşamı oruçlu iken Hakkın Rahmetine kavuştu. Umulur ki oruçlarını huzuru Resulullahda Kevser ile açmışlardır.
Hayatı boyunca ve vefatından sonra çeşitli kerametleri huzur etmiştir. Şüpheli şeylerden dahi kaçınarak halvetle dolu takvalı bir hayat yaşamıştır. Hazretin vefatından sonra Nasuhi Dergahı zaman içinde çeşitli sebeplerden dolayı üç defa restore edilmiştir. Türbe içinde Hz. Nasuhi Efendinin kabrinden başka zevcesi Hatice Hanım, oğlu Alaüddin Efendi, torunları Fazullah, Şemsüddin Efendiler ve Muhiddin Efendi ile zevcesi İfakat hanım, ayrıca Sultan 2. Mahmudun baş mabeycisi Selim Efendi, Anadolu Müşiri (Mareşal) Rüstem Paşa ve Zeybek İzzet Paşanın kabirleri mevcuttur. Diğer oğulları ve yakınları Cami avlusundaki hazirede medfundur.
Kaynak: Haz. Nasůhi Kültür Evi Derneği 2022