Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafında yaptırılmıştır, 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş yapı 1478 yılında tamamlanmış olup yapımı 18 yıl sürmüştür. Tek seferde tüm ek yapılarıyla beraber inşa edilmeyen Topkapı Sarayı, 19. yüzyıla kadar eklenen yapılarla genişlemiştir.

Fatih Sultan Mehmet‘ten Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da evi olmuştur. 19. yüzyıldan itibaren Dolmabahçe sarayı kullanılmaya başlanarak, Topkapı Sarayı boşaltılmıştır. 3 Nisan 1924 yılında müze hâline getirilen Topkapı Sarayı, yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.

Topkapı Sarayını çevreleyen surlar (Sur-u Sultani olarak  adlandırılır) birlikte 3 ana kapı ile 4 avlu, harem ve hasbahçeden meydana gelmektedir.

Sarayın ön kapısı (Babu humayın) Fatih Sultan Mehmet tarafında yaptırılmıştır. Ön kapı Sultan İkinci Mahmut ve Sulta Abdülaziz döneminde tamir görmüştür. Kapının ön kısmında Sultan İkinci Mahmut tuğrası arka tarafında da Sulta Abdülaziz tuğrası vardır.

Saray ön kapısından girildiğinde Osmanlı dönemin de halka açık olan ön bahçe karşılar. Ön bahçende bir Doğu Roma kilisesi olan Aya İrini kilisesi, karakolhane binası, Piskoposluk Sarayı Kalıntıları ve bir sarnıç vardır. Aya İrini kilisesi Osmanlı döneminde silah deposu olarak kullanılmıştır.

Ön bahçe bitiminden sonra sarayın esas kapısı olan  ortakapı (Bâbüsselâm) kapısı bizleri karşılar.

kaynak:millisaraylar.gov.tr

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş