Selimiye Camii

Osmanlı Padişahı II. Selim zamanında Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında inşa edilmiştir. Yapı Osmanlı Klasik üslubunun en yetkin örneğidir. Cami ve iki medreseden oluşan külliye, 190×130 metre boyutlarındaki avlu içinde yer alır. Avlunun han cephesini kaplayan Arastayı, III. Murat döneminde Mimar Davut Ağa yapmıştır.

Mimar Sinan’ın en mükemmel eseri saydığı Selimiye, Osmanlı mimarisinin ve kubbeli yapı geleneğinin en gelişkin aşamasını simgeler.

45×36 metre boyutlarındaki cami ana mekanını, 8 ayak üzerinde taşınan 31.30 metre çapındaki kubbe örter. Yapıya bitişik olarak inşa edilen, üçer şerefeli 70.80 metre yüksekliğindeki dört minareden öndekilerin şerefelerine ayrı yollardan çıkılır. 18 kubbeli revaklı avlu ortasında mermer şadırvan bulunur.

Mimariyle uyumlu iç mekan süslemeleri özel nitelik taşır. Mermer minberi ve mihrabı, klasik dönemin önemli örneklerindendir.

Mihrap duvarı ve hünkar mahfilini süsleyen çiniler, zengin desenleri, renk uyumu ve teknik mükemmelliğiyle İznik çini üretiminin en iyi örnekleri arasında yer alır.

Caminin ortasında rivayetlere konu olan ters lale motifinin çizili olduğu sütunun da aralarında bulunduğu 12 mermer ayak üzerine oturan müezzin mahfilinin ahşap bölümleri bitkisel motiflerle bezenmiştir.

Caminin kıble tarafının iki yanında simetrik olarak, Darül Tedris ve Darül Kurra medreseleri bulunur. Darül Tedris medresesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir.

kaynak Edirne Valiliği

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş