Şehzade Ahmed Türbesi, II. Bayezid’ın oğlu Şehzade Ahmed için, Yavuz Sultan Selim’in H.919-M.1513 tarihli bir fermanıyla inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Alaaddin, bina emini Bedreddin Mahmud Bey, katipleri de Ali, Yusuf, Muhiddin ve Mehmed efendilerdir. Kapı boşluğu basık kemerli mermer çerçeveli olup, kundekari tekniğindeki (çivi veya bir başka bağlayıcı kullanmadan, birbirine geçme ahşap parçalardan oluşan) kapısı özenli bir işçiliğe sahiptir. Türbenin kubbesinde ve kubbe eteğinde kalemişi bezemeler yer almaktadır.
Turbede, altı adet mermer mezar bulunmaktadır. Mezarlar, tuğla zemin üzerinde yer alan mermer bir platform üzerinde yer alır. Türhede Şehzade Ahmed, annesi Bülbül Hatun, kardeşi Şehinşah, Şehinşah’ın oğlu Mehmed gömülüdürler. Yavuz’un kardeşi Şehzade Korkud’un mezarının da burada olabileceği tahmin edilmektedir. Diğer sandukaların da farklı göruşler olmakla beraber, II. Bayezid’in kızı Sofu Sultan lie Şehzade Ahmed’in kızı Kamer Sultan’a ait olduğu duşünülmektedir,
2013-2014 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geniş kapsamlı restorasyona tabi tutulan türbe: 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan İçerisinde yer almaktadır.