Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Tunca Nehri kıyısında bulunan İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Edirne’nin en önemli yapıtlarındandır. Cami; tıp medresesi, imaret, darüşşifa, hamam, mutfak, erzak depoları ve öbür bölümleriyle geniş bir alana yayılmıştır. Trakya Üniversitesi tarafından İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Müzeye 2004 yılında Avrupa Konseyi tarafından “Avrupa Müze Ödülü” verilmiştir.

Darüşşifa ve tıb medresesi caminin bati tarafındadır. Hastanenin en önemli yeri büyük kubbeli kısımla bunun etrafında sıralanan altı kubbeli oda ve beş sedirli sofadan ibarettir. Büyük kubbenin altında fıskiyeli bir şadırvan vardır. Ön tarafta revaklarla çevrili bir avlu sırasıyla odalar bulunmaktadır. Avluya girişteki sol bölüm mutfak ve çamaşırhane bölümüdür.

Tip medresesi ise revakla çevrili bir bahçenin etrafında kubbelerle örtülü on sekiz talebe odasıyla, karşıda büyük kubbeli dershaneden ibaret olup, bahçe ortasında bir şadırvan vardır. Cami dört duvar üstüne tek kubbeli ve iki minareli olup, sağ ve solunda tabhane (hastaların iyileştikten sonra bir süre daha dinlendirildikten ve bakıldıkları yer) bölümleri yer alır.

(Ekmek fırını) ve mumhane yer almaktadır. Buradaki şifahanede akıl hastalıklarının yanında, göz hastalıkları da tedavi edilmekteydi. Ayrıca Darüşşifanın bir eczanesi olduğu ve haftada iki kere halkı muayene ederek fakir hastalara ücretsiz ilâç verildiği de seyyah Evliya Çelebi tarafından bildirilmektedir.

Günümüzde şifahane, Trakya Üniversitesine bağlı Sağlık Müzesi, Tip Medresesi ise Aile Hekimliği birimi olarak hizmet vermektedir.

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş