II. MURAD HAN MURADİYE TÜRBESİ

Türbe, 1481 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından, II. Murad adına yaptırılmıştır. Yapı, II. Murad’ın vasiyetine uygun olarak kare planlı, üzerine yağmur yağması için üstü açık ve hafızların Kur’an okuması için etrafı galerili olarak inşa edilmiştir. Sultanın naaşı sanduka içine konulmadan doğrudan toprağa gömülmüş ve türbeye kendisinden başka kimse defnedilmemiştir.

Özellikle, yaldızlı çivi başı, 12 köşeli yıldızlar ile mukarnas bezeli saçağı ve ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden olan kapı kanatları sanat eseri olarak nitelendirilmektedir. Sütunların hem kaideleri hem de başlıkları Bizans dönemine ait yapı elemanlarıdır.

II. Murad Han Türbe Kitabesi

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Hamd o Allah’a olsun ki o yok oluştan, fanilikten münezzehtir. Birlik ve Bakilik ile vasıflanmıştır. Tertemiz bir fıtrat dinini getiren peygambere ve onun ailesine, arkadaşlarına salat ve selam olsun. Sonra o sultan Murad ki bu fena ve gurur diyarından beka ve sürur diyarına, ahirete göçtü. O ki tüm zamanların sultanlar sultanı, karaların ve denizlerin maliki, gazilerin, mücahitlerin, zayıf ve miskinlerin sığınağı Osmanoğullarının övünç vesilesi, Melik ve Mennan olan Allah’ın inayetiyle seçilmiş olan padişah oğlu padişah oğlu padişah Bâyezid Han oğlu Sultan Mehmed oğlu Murad Handır. Allah onu cennet odalarına yerleştirsin ve rahmet damlalarını onun üzerine yağdırsın. H. 852 / M. 1449 senesi muharreminin ilk çarşamba günü kuşluk vakti ahirete göçtü.”

Şehzade Alaaddin Türbesi

Türbenin doğu duvarına bitişik, pencereden kapıya dönüştürülmüş bir açıklıktan girilen Sultan Alaaddin Türbesi bulunmaktadır. Kare planlı türbede II. Murad’ın oğulları Şehzade Alaaddin ve Şehzade Ahmet ile kızları Hatice Sultan ve Şehzade Hatun’a ait mezarlar bulunmaktadır. Sultan Alaaddin, babasından önce ölmüş olmasına rağmen türbesinin babasının türbesinden sonra yapıldığı bilinmektedir.

19. yüzyılın sonlarında sıvanarak Barok süslemelerle kaplanan 16. yüzyıla ait özgün kalem işleri, 2013 yılında yapılan restorasyon sırasında sıva raspası yapılarak yeniden ihya edilmiştir. 2013-2014 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geniş kapsamlı restorasyona tabi tutulan türbe, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.

II. Murad Han Türbe Konumu

kaynak: Bursa Kitabeleri – ömer kaptan, BBB

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş