Sahte site ile dolandırıcılık nasıl ihbar edilir?

Sahte siteler, genellikle güvenilir bir marka veya kurumun resmi web sitesine benzer tasarımlar kullanarak, phishing (oltalama) sosyal mühendislik tekniği ile kullanıcıları kandırmaya çalışır. Bu tür siteler, kişisel bilgilerinizi çalmak veya finansal zarara yol açmak amacıyla oluşturulur.

Sahte sitelerin içeriğinde yada sosyal medya üzerinden verdikleri reklamlarda kamuoyunda tanınmış kişilerin resimlerini kullanarak güven oluşturmaya yönelik içerikler yer almaktadır.

Sahte Siteler Nasıl İhbar Edilir ?

  • Sahte siteleri Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) sitesinde https://www.usom.gov.tr/ihbar yer alan formu kullanarak site adresini de belirterek ihbar edebilirsiniz. USOM yeterli kanıtların alınması durumunda zararlı bağlantılar listesinde https://www.usom.gov.tr/adres ihbar edilen siteleri listeye eklemektedir. Böylelikle sahte sitelere Türkiye’den erişim engellenmektedir.
  • İntihara Yönlendirme, Çocukların Cinsel İstismarı, Uyuşturucu/Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma, Sağlık için Tehlikeli Madde Temini, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama, Yasadışı Bahis, Dezenformasyon v.b. gibi konularda içerik barındıran siteler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yürütülen İnternet Bilgi İhbar Merkezi’ne https://www.ihbarweb.org.tr bildirilebilir.
  • Bu tür sitelere ulaşmaya aracılık eden sosyal medya reklamlarını da ilgili sosyal medya platformunda geri bildirim vererek reklamın durdurulmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Sahte Siteleri Tespit Etme Yolları

Site Adres Kontrolü: Sahte sitelerin adresleri genellikle orijinal sitelerin URL’lerine benzer şekilde tasarlanır, ancak küçük farklılıklar içerebilir. Örneğin, bir harf değişikliği veya ekstra bir karakter eklenmiş olabilir.

HTTPS Protokolü: Güvenli siteler genellikle HTTPS protokolünü kullanır. Adres çubuğunda kilit simgesinin bulunup bulunmadığını kontrol edin. HTTPS kullanımı sahte sitelerde artık yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kişisel Bilgi İsteme: Gerçek siteler genellikle kişisel bilgileri koruma konusunda titizdir. Sahte siteler ise doğrudan kişisel bilgilerinizi (TC kimlik numarası, kredi kartı bilgileri, şifreler vb.) talep edebilir.

Araştırma Yapın : Sizi sahte siteye erişmeye sevk eden konuyu hakkında araştırma yapın.

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş