SÜLEYMAN ÇELEBİ TÜRBESİ

Süleyman Çelebi, 15. yüzyılda yaşamış büyük bir Osmanlı şairidir ve Türkçe “Mevlid” kasîdesini yazmıştır. Bursa doğumlu olan Süleyman Çelebi, asrının önde gelen alimlerinden ilim tahsil etmiş ve Sultan Yıldırım Bayezid döneminde Dîvân-ı hümâyûn imamı olarak görev yapmıştır. Ayrıca, Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilen Ulu Camii’nin imamı olmuştur.

Süleyman Çelebi’nin 1422 yılında Bursa’da vefat ettiği bilinmektedir. Günümüzdeki Türbesi, 1952 yılında yapılmıştır ve Yoğurtlu Baba Dergâhı haziresinde bulunmaktadır. Mezarı Bursa’da, Çekirge yolundadır ve bu türbe, mermerden yapılmış olup sekiz ayaklı, baldaken planlı bir açık türbe ile örtülmüştür. Tavanı geometrik geçme motiflerle bezenmiştir.

Mevlid – Vesiletü’n-Necât

Süleyman Çelebi’nin en tanınmış eseri, “Vesiletü’n-Necât” (Kurtuluş Yolu) adını verdiği mesnevîsidir. 1409 yılında Bursa’da tamamlandığı eserdeki bir beyitte açıkça belirtilmektedir. Başka bir eseri bilinmeyen Süleyman Çelebi’nin mevlidini kaleme almasıyla ilgili yaygın rivayet şöyledir: Onun Ulucami’de imamlık yaptığı yıllarda bir vâiz Bakara sûresinin 285. âyetini açıklarken peygamberler arasında bir fark bulunmadığını, bu sebeple Hz. Muhammed’in Hz. Îsâ’dan ve diğer peygamberlerden üstün olmadığını söyleyince cemaatten bazıları vâize karşı çıkmış, tartışmalar büyümüş, bu arada Süleyman Çelebi, “Ölmeyip Îsâ göğe bulduğu yol / Ümmetinden olmak için idi ol” beytini söylemiş, halkın çok beğendiği bu beyti, daha sonra büyük bir aşkla Hz. Peygamber’in sevgisini terennüm edecek ve onun hayatının bazı bölümlerini içine alacak şekilde geliştirerek eserini tamamlamıştır.

kaynak: islamansiklopedisi.org.tr , Bursa Büyük Şehir Belediyesi

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş