Yıldız Sarayı – Küçük Mabeyn Köşkü


Küçük Mabeyn Köşkü Sultan II. Abdülhamit tarafından 1901 yılında çalışma ve dinlenme köşkü olarak inşa ettirilmiş, sonraki padişahlar tarafından aynı amaçla kullanılmıştır.

Sultan II.Abdülhamid’e tahttan indirildiği haberi bu binada bildirilmiştir. Sultan Vahideddin de Dolmabahçe Sarayı’ndaki kısa süren ikametini daha sonra Yıldız Sarayı’na naklederek mütareke döneminde birçok devlet büyüğü ve kumandanlarla görüşmelerini burada yapmıştır. Köşkün üst katında bulunan Sultan II.Abdülhamid’e ait çalışma odasını kendisi de bir süre kullanmıştır.

Mustafa Kemal Paşa’nın 3.Ordu müfettişi sıfatıyla Samsun’a hareket etmeden önce 15 Mayıs 1919 tarihinde köşkün denize bakan odasında Sultan Vahideddin ile bir görüşmek yaptığı da bilinmektedir.

Mimari Özellikleri


İki katlı yapının sonradan eklendiği anlaşılan ve “Kış Bahçesi” adıyla bilinen üçüncü katı, bugün mevcut değildir. Binanın planı iki katta da aynıdır. Alt kat salonu zaman zaman yemek ve ziyafetler için, üst kat salonu ise, konserler için kullanılmaktaydı.
Yapı, cephesinin biçimlenişi, dış süslemeleri, üst kata dönerek çıkan çiçekli dallarla süslü merdiveni, vitraylı pencereleri ve zarif Art Nouveau tarzındaki bezemeleriyle dikkat çeker. Merdiven boşluğunu aydınlatan üst kat pencerelerindeki vitraylar Bonet imzalıdır.

Konumu

Ana Başlık – Yıldız Sarayı Tıkla


Yorum yapın

Paylaş
Paylaş