SİYAVUŞ PAŞA TÜRBESİ

Sadrazam Siyavuş Paşa (Kanijeli), Enderun’da eğitim görmüş ve Sultan III. Murat döneminde üç defa üstlendiği sadrazamlık görevini toplam beş yıl dört ay sürdürmüştür. Sultan II. Selim ve Nurbanu Sultan’ın kızları Fatma Sultan ile evlenmiştir. Fatma Sultan ve kendi adına İstanbul’da (Edirnekapı ve Eyüp) ve taşrada cami, medrese, hamam ve çeşme gibi hayratı bulunmaktadır.

Paşa, 1602 yılında vefat edince türbesine defnedilmiştir. Mimar Sinan tarafından Sadrazam Siyavuş Paşa için inşa edilen türbenin inşa kitabesi yoktur. 1582-1584 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Yapının caddeye açılan penceresinin alınlık kemeri içinde Siyavuş Paşa’nın vefatıyla ilgili bir kitabe bulunmaktadır. Kesme taştan inşa edilen, dışta onaltıgen planlı yapı, içte sekizgene dönüştürülmüş ve üzeri kubbe ile örtülmüştür. Silmelerle çevrelenmiş cephelere atlamalı olarak altlı üstlü birer pencere açılmıştır. Türbenin tek kubbeli bir revakı olup girişi kuzey cepheye açılmıştır. Yapının içerisinde kubbeye geçişi sağlayan pandantiflerde görülen ve etrafı rumilerden oluşan kalem işiyle dolgulanmış çini madalyonlarda lacivert üzerine beyaz sülüs hatla “Allah”, “Muhammed”, “Çehar-yâr-ı Güzin”, “Hasan” ve “Hüseyin” yazılıdır.

Türbede ikisi ahşap sanduka, dokuzu mermer lahit olmak üzere toplam on bir mezar vardır. Büyük ahşap sanduka Siyavuş Paşa’ya aittir. Ayrıca türbede Siyavuş Paşa’nın eşi, oğulları Sinan Bey, Ahmed Bey, Abdülkadir Bey, Süleyman Bey, İbrahim Bey ile Paşa’nın diğer oğulları ve kızları medfundur.

Konumu

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş