ŞEHZADE MUSTAFA TÜRBESİ

Şehzade Mustafa türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa adına, kardeşi II. Selim tarafından 1573 yılında inşa ettirilmiştir. 1553 yılında Konya’da idam edilen Şehzade Mustafa, Osmanlı devletinde adı en çok duyulmuş şehzadelerden biridir. Şehzade Mustafa’nın naaşı Bursa’ya getirilerek önce başka bir yere defnedilmiş, yaklaşık yirmi sene başka bir yerde gömülü kaldıktan sonra adına yapılan türbesine defnedilmiştir. Türbenin içinde bulunan dört sandukanın Şehzade Mustafa, Şehzade Mustafa’nın annesi Mahidevran Hatun ve Şehzade Bayezid’in oğlu Osman’a ait olduğu bilinmektedir. Diğer sandukaların kime ait olduğu bilinmemektedir.

Şehzade Mustafa Türbe Kitabesi

“Süleyman Han’ın oğlu Şah Selim Han emredince, bu cenneti gösteren bahçe ne hoş oldu. Edayi ismindeki kulu tarihini şöyle söyledi: Sultan Mustafa’nın gül bahçesi gibi olan mezarı”

Türbenin banisi Dergah Allavandan Mehmet Çavuş olup Hassa Başmimarı Sinan’ın tarihiye bu işin ona verildiği belirtilmektedir. XVI. yüzyılın enfes İznik çinilerini ihtiva eden türbe, yapımında Bursa Sarayı’ndan alınan mermer levha ve sütun gibi Bizans dönemine ait bazı yapı malzemeleri kullanılmıştır.

İç mekan duvarları 16. yüzyılın natüralist çinileriyle kaplanmış, daha sonra 18. yüzyıl sonlarında su basarak Barok süslemelerle kaplanmıştır. 15 Şubat 2013 restorasyonunda sıva raspası yapılarak yeniden hayata geçirilmiştir.

2013-2014 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geniş kapsamlı bir restorasyona tabi tutulan türbe, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.

Şehzade Mustafa türbesi Konumu

Kaynak: Bursa Kitabeleri – ömer kaptan, BBB

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş