BURSA MURADİYE CAMİİ

Muradiye Camii Tarihi

Muradiye Camii, Bursa’da Osmanlı padişahı II. Murad tarafından 1424-1426 yılları arasında yaptırılmıştır. Bursa’da padişahlar adına yapılan son camidir ve Osmanlı’nın anıtsal külliyelerinin ilk örneğini teşkil eder. Külliyede cami dışında medrese, hamam, imaret, çeşme ve II. Murad’ın türbesi ile birlikte 12 türbe yer alır.

Muradiye Camii Kitabesi

Bu şerefli ve mübârek imaretin yapılmasını Arap ve Acem’in sultanı, Allah’ın yeryüzünde gölgesi padişah oğlu padişah Bâyezîd Hân oğlu Mehmed oğlu Sultan Murad -Allah mülkünü daim etsin- Recep/Mayıs ayında sene 828’de emretti. Tamamlanması muharrem ayında sene 830’daM. 1426- gerçekleşti.

Muradiye Camii Mimarisi

Muradiye Camii, Osmanlı mimarisinin erken döneminin önemli eserlerinden biridir. Zaviyeli camiler tipinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Caminin iç ve dış süslemeleri de oldukça zengindir. İznik çinileri ve ahşap işçiliği, Osmanlı sanatının gelişimini yansıtmaktadır. Camii, tuğla ve moloz taş ile inşa edilmiş zaviyeli camiler tipinde bir yapıdır. Yapının önünde beş gözlü son cemaat yeri bulunur. Son cemaat yerinin revakları, tuğladan geometrik desenler ve gök mavisi yıldız çinileri ile süslenmiştir. Caminin iki ana kubbesi eşit yüksekliktedir. Duvarlar üç sıra tuğla ve bir sıra moloz taş ile örülmüştür. Beş gözlü ve revaklı son cemaat yeri, caminin giriş kısmını oluşturur. Revaklar, tuğladan geometrik desenler ve gök mavisi yıldız çinileri ile süslüdür. Caminin ana ibadet mekanı olan harim, iki ana kubbe ile örtülüdür. Duvarlar, İznik çinileri ile kaplıdır. aminin iki minaresi vardır. Kuzeybatı köşesindeki minare eski, diğeri ise 1855 depreminde yıkılan minarenin yerine yapılmıştır.

Muradiye Camii Konumu

Kaynak: BURSA KİTABELERİ ömer kaptan, islam ansiklopedisi.

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş