1.Murad ( Hüdavendigar ) Camii ve Medresesi

Tarihçesi

Sultan I. Murad tarafından yaptırılmış olan caminin inşasına 1363 yılında başlatılmıştır. Altı cami, üstü medrese olarak planlanmış tek yapıdır. Camii ön kısmında 1. Murad türbesi bulunmaktadır.

Kitabesi

Camii’nin kitabesi Sultan Abdülhamit Han zamanındaki onarımının kitabesidir. Sultan I. Murad tarafından yaptırılan caminin orijinal kitabesi günümüze ulaşmamıştır.

“Yüce hilafet makamının süsünü ve güzelliğini artıran sultan oğlu sultan Sultan Gazi Abdülhamit Han Hazretleri -Allah onun saltanatını zamanların sonuna kadar daim eylesin- yaptırdığı birbirinden güzel eserlere ilave olarak değerli dedelerinden Cennetmekan Sultan Hüdâvendigâr Gazi Hazretleri’nin işte bu şerefli camilerini yenileyerek inşa buyurmuşlardır. Sene H. 1322 18 Cemâziyü’l-âhir / M. 30 Ağustos 1904”
Mimarisi

Türk İslam Mimarisinin “T” planlı camilerinden olan bu yapı iki katlıdır.  Alt cami camii, üst katı medrese olarak iki katlı revak uygulaması, başka hiçbir camide bulunmamaktadır.

Alt katı, son cemaat yeri , bir diş sofa, üzeri kubbe ile örtülü ana ibadet mekânı ve üzerleri tanoz ile örtülü altı odadan oluşmaktadır .  Caminin dış kısımlarında taş ve tuğla kullanılmış ve yer yer geometrik bir süsleme kullanılmıştır. Hüdavendigar Camii’nde dikkat edilmesi gereken bir başka özellik; mihrabın üzerinde yer alan pencere bir odaya ait. Bu odaya üst katta, mihrabın üzerindeki dar bir geçit ile ulaşılan odanın Sultan Murad’a ait olduğu söylenmektedir.

1.Murad ( Hüdavendigar ) Camii planı
Konumu

Kaynak: BURSA KİTABELERİ ömer kaptan

Yorum yapın

Paylaş
Paylaş